ÜCRETSİZ SEMİNER
BİZE YAZIN

TÜRK TİPİ FRANCHISE NASIL OLMALI

 

 

Habertürk internet portalı

19 Mayıs 2008

Anahtar teslim 36 iş fırsatı
Anahtar teslimi 36 iş fırsatı

Sigarayı bıraktırma merkezinden tatlıcıya, spor salonundan eğlence mekanına kadar birçok şirket büymek için ortak arıyor. Metin Can´ın haberi 19.05.2008 10:39

İŞ VE YATIRIM FIRSATLARI HER PAZARTESİ HABERTURK.COM´DA

Düğün salonundan, sigarayı bıraktırma merkezine, tatlıcıdan kadınlara özgü spor merkezine kadar 36 firma büyümek için ortak arıyor. Ancak bu markalar ile ortaklık için; Önce detaylı bir girişimcilik testinden geçmeniz, ardından da 5 bölümden oluşan engelleri aşmanız gerekiyor.

Sektörün yetkilileri uyarıyor: ‘Bazıları franchise almayı mucize formül görüyor, franchise alınca çalışmalarına gerek kalmayacak sanıyor. Oysa franchise size sadece işin kolay yolunu gösterir, siz çalışırsanız kazanırsınız.’

İşte bu ve benzeri sorunları aşmak için 36 marka artık riskleri en aza indiren anahtar teslimi franchise yönetimini terci ediyor. Bu sistemde girişimciler ÖSS benzeri bir sınavdan dahi geçiyor. 5 ayrı aşamanın sonucun da o sonuç olumlu ya da olumsuz belli oluyor.

İDEAL İŞLETME KONSEPTİ OLUŞTURULUYOR

Sistemin Kurucusu Franchise & More danışmanlık firmasının sahibi Osman Bilge, Franchise alanlara ve verenlere dünyada pek de benzeri olmayan sistem sayesinde girişimciler doğru işlerin yöneldiğini belirtiyor. Bilge, uyguladıkları beş aşamalı yöntemin de kendilerine özgü olduğunu vurguluyor. Birinci aşamada danışman gözüyle birkaç gün inceleyip, işin mümkün olup olmadığına bakılıyor. İkinci aşamada girişimci gözüyle birkaç hafta inceleniyor, nasıl yapılırsa kazandıracağını tartıp, işin stratejisi çıkarılıyor. Genelde başarılı bir işletme franchise vermek istediğinde birçok şeyin değişmesi, sistemin büyümeye uyarlanması gerekiyor. Üçüncü aşamada araştırmacı yaklaşımıyla ideal işletme konseptini çıkartıyorlar.

DÖRDÜNCÜ AŞAMADA SİSTEM KURULUYOR

Birkaç ay sürebilen bu aşamada logonun, ürünlerin, dekorasyonun değişmesi, tedarik ve lojistik sisteminin yeniden kurulmasına sık rastlanıyor. Birkaç ay süren dördüncü aşamada uzman gözüyle franchise sistemini kuruyor, işletmede ve merkezde kullanılacak tüm prosedürleri, el kitaplarını, anlaşmaları yazıyor, eğitimi ve denetim sistemini kuruyor, franchise pazarlama planını çıkarıyorlar. Franchise sistemini kurdukları markalar arasında Arçelik, Algida, Çilek, D&R, Mudurnu, Pimapen, Smile gibi üreticilerin kurduğu zincirlerin yanı sıra, Cine City, Casita, Dial, Kebapçı İskender, Sampi, Uçan Balon gibi perakendecilikten gelen zincirler de var. Beşinci aşamada iş başladıktan sonra da uzmanlık gerektiren franchise satışı, yer temini, eğitim, denetim, tanıtım, ajans, hukuk, proje, inşaat gibi birçok hizmeti taşeron olarak veriyorlar. Kural, işi müşteriden daha iyi, daha hızlı veya daha ucuz yapabiliyor olmak.

ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK

F&M’nin şu anda en yoğun çalıştığı alan ise franchise satışı. İstanbul’da ve Anadolu’daki tüm temsilciler franchise almak isteyen herkese ücretsiz danışmanlık sunuyor. Sanal ortamda Messenger ile veya F&M ofislerinde verilen ücretsiz danışmanlıkta marka telaffuz etmiyorlar, ancak franchise almak için gelenlere 30’dan fazla markayı pazarlıyorlar. Bu markaların yarıdan fazlası sadece F&M temsilcileri tarafından pazarlanıyor. F&M franchise satışına başlamadan önce franchise alandan yana net bir tavır sergiliyor. “Vicdanen arada kalmamak için netleşmek zorundaydık” diyen Bilge, markasını pazarlaması için tamamen F&M’ye güvenenlerin sayısının hızla arttığını belirtiyor.

GİRİŞİMCİLİK TESTİ KULLANILIYOR

F&M temsilcileri, franchise alanın seçiminde deneyimlerinin yanı sıra F&M tarafından geliştirilen özgün bir “girişimcilik testi” kullanıyor, sonuçları yorumlayarak ne önereceklerine karar veriyorlar. Testin mantığı, davranışları belirleyen genetik faktörlerin ve dış faktörlerin ayrıştırılmasına dayanıyor. İnsanların iş yaşamında başarılı olmalarını, üstünlük kurmalarını ve bağımsız çalışmalarını sağlayan genetik özellikleri, yani “iç faktörleri” var. Bunlar ayrı ayrı sorgulanıyor ve puanlanıyor. Başarılı faktörü düşük, ama bağımsızlık faktörü yüksek bir girişimci, eksiğini kapatmak için franchise almak istiyorsa “sakın kendi işini yapma” deniliyor. Başarı faktörü orta, üstünlük ve bağımsızlık faktörü yüksekse, güçlü destek veren “sağlam” franchise markalarından birini seçmesi öneriliyor. Başarı faktörü yüksek, üstünlük ve bağımsızlık faktörü düşükse, kendi işini yapmaya teşvik ediliyor. Tüm faktörleri yüksek olana ise “Çok başarılısın, sana franchise verip işimizi öğretemeyiz” deniyor. İç faktörlerin dışında bir de dış faktörler var. Girişimcinin çok parası, iyi yeri, hazır işi, iş getiren çevresi, iş bilgisi gibi özelliklerinin olması da önemli, ama kararlar dış faktörlere değil, iç faktörlere bakılarak veriliyor. F&M’nin sloganı, “paran varsa bankaya, yerin varsa kiraya ver, girişimciysen F&M ye gel.”

F&M franchise pazarlarken ücretini franchise verenden alıyor, franchise alan fazladan bir ücret ödemiyor. Franchise Coaching alan girişimciler içinse önce kendilerine uygun iş tanımlanıyor, franchise için F&M tarafından önerilen markalar dışında tüm markalar arasından seçim yapılıyor, markayı, yeri, anlaşmayı inceleme, pazarlık vb. birlikte yapılıyor. Bu hizmetin bedeli ise her görüşmede 100 YTL ödenmek üzere toplam 1500 YTL.

Franchise alma konusunda verdikleri eğitimlerin de 4 derslik paketleri 100 YTL. Bilge, yılların deneyimini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için bu yolu bulduklarını, fiyatı herkes alabilsin diye düşük koyduklarını, girişimcinin yaşamını ve mal varlığını bağlayacağı işini seçerken çok dikkatli olması gerektiğini söylüyor.

KUZULAR VE KURTLAR YARIŞIYOR

F&M franchise almak isteyenleri üç kategoriye ayırıyor. Her şeyi bilen, markaya ve akıla para vermeyen “kurtlar”, işine sarılıp çalışan, her şeyini ortaya koyan “kuzular”, hevesle koşan ama ağır işe gelemeyen “kuşlar”. Aslında sadece kuzulara franchise verilmeli, ama bunların oranı tüm başvurular arasında onda biri geçmiyor. İşini kuşlara bırakanlar batıyor, kurtlara veren kaptırıyor. Aslında tüm dünyada franchise sisteminin başarı sırrı, bu seçimin doğru yapılması. Yeni gelişen, işi bilmeyen, paraya ihtiyacı olan zincirler her isteyene franchise veriyor, sonuçta büyük ölçüde başarısız

FRANCHİSE DE BUNLARA DİKKAT

Size uygun mu: Franchise almadan önce araştırılması gereken, öncelikle işin size uygun olup olmadığıdır. İnsan içine çıkmaya korkan biri, yoğun kişisel satış gerektiren franchise almamalı.

Yatırım yerini iyi seçin: İşin usulüne uygun olarak sayımlar, ölçümler, değerlendirmeler yapılmalı. Esasen yer seçimi de başlı başına bir uzmanlık alanı.

Franchise veren firmayı iyi araştırın: Broşürlerde cazip laflar yer alsa bile, mevcut işletmecilerle konuşulmalı, başarı dereceleri ve firmanın geçmiş uygulamaları öğrenilmeli. Franchise anlaşması genelde sert maddeler içerse ve pazarlık konusu edilmese bile, özel durumlarda bazı tavizler alınabiliyor. Firmanın genel tutumu anlaşılmalı, tehlikeli olabilecek maddeler ayıklanmalı veya alınan risk tam anlaşılmalı.

ANAHTAR TESLİMİ ÇALIŞAN 36 MARKA

1-7-24 Facility Management Türkiye Profesyonel temizlik ve bina yönetimi
2-AKKUFIT Almanya Doldurulabilen pillerin yenilenmesi
3-B-FIT Türkiye Kadınlar tarafından işletilen, kadınlara özgü spor merkezi
4-BİLAKİS Türkiye Makarna fast food
5-BROASTER / MISS CRISPY Amerika Kentucky usulü kızarmış tavuk
7-BUN DESIGN Türkiye Tasarım ürünleri
8-CASADRONAlmanya Sigara dumanını yok eden hava temizleme cihazı
9-CASITA Türkiye Mantı cafe restoran
10 -CUPPA Türkiye Meyve suyu cafe
11- DİAL Türkiye Yerinde susuz araç yıkama sistemi
12 - EL TORITO Amerika Meksika restoranı
13- ELMA ARMUT Türkiye Meyve suyu
15- EXPO CHANNEL Türkiye Televizyon program ve reklamları satışı
16-FESTIVA Türkiye Alkollü eğlence mekanı
17 -FRANCHISE & MORE Türkiye Franchise danışmanlığı ve satışı
18- GÖNÜL Türkiye Düğün salonu
19 -KEBAPÇI İSKENDER Türkiye Döner esaslı restoran ve fast food (Yavuz İskenderoğlu)
20 -KÖPÜKLÜ KAHVE Türkiye Cafe
21- KUMRUCUM Türkiye Kumru
22- MERU Türkiye Döner
23- MEZZET Türkiye Meze evi
24-MOTTA Türkiye Pastane cafe
25 - MYLLA Türkiye Katlı mağaza
26- NINA MORGAN Türkiye Takı mağaza ve corner
27 - LAVAZZA İtalya Cafe
28- PERLA Türkiye Çay ve kahve evi
29 - PİZZA MAX Türkiye Pizza
30 -SAMPİ Türkiye Pide
31- SARIŞEKERİM Türkiye Mısır, Marshmellow, Çikolata çeşmesi standı
32 - SBM İtalya Sigara bırakma merkezi
33- SUPERFLY Türkiye Genç giyim
34 -TADIM PİZZA Türkiye Pizza
35- UÇAN BALON Türkiye Uygun fiyata tam hizmet veren çocuk evi
36 - ZEST Türkiye Kuru temizleme muadili ıslak temizleme sistemi

metincan@haberturk.com




Bu haberin orijinalini resim formatında görmek için tıklayın.


Tarih

Konu/Başlık

Kaynak

30 Kasım 2015 Döner

Para dergisi

29 Aralık 2013 Yıldızı parlayacak işler

Para dergisi

24 Ocak 2013 Yıldızı yükselecek işler

Para dergisi

17 Kasım 2012 Franchise Krediler

Ekonomist Dergisi 17 Kasım 2012

26 Nisan 2009 Franchise veya bayilik veren firmalardan cazip fırsatlar

Para dergisi 26 Nisan 2009 S:. 26

01 Kasım 2008 Franchise alanlar markayı yeterince inceliyor mu

Bizim Market dergisi Sayfa 40-41

01 Kasım 2008 Paylaşmayı bilmeyen franchise veremez

Bizim Market dergisi Kasım 2008

26 Eylül 2008 Tedarikçi Destekleri

Franchise Dünyası Dergisi Eylül sayısı sayfa 40-41

10 Temmuz 2008 İşiniz itinayla kurulur sonra size devredilir

Ekonomist İş fikirleri dergisi 2008-2 sayfa 100-10

19 Mayıs 2008 Anahtar teslim 36 iş fırsatı

Habertürk internet portalı

13 Aralık 2007 F&M Girişimcilerin yol haritasını çiziyor

Referans gazetesi sayfa 1-2

13 Aralık 2007 Coaching dünyada ilk

UFRAD Bülteni 12/2007

19 Mart 2007 Danışmanlık firmaları bin 400 şube için ortak arıyor

Referans gazetesi sayfa 20

19 Aralık 2006 McDonald’s’a rakip geliyor

Haber 3

01 Ağustos 2006 Aman Dikkat - Müşterinizi Tanıyın

Dünya Gazetesi S:6

01 Temmuz 2006 Tedarikçi Seçmek

Franchise DÜnyası Dergisi S:68-69

01 Temmuz 2006 Franchise & More Danışmanlık

Franchise Dünyası Dergisi S:23

28 Nisan 2006 Bayilik Franchising

Ticaret Gazetesi sayfa 5

10 Nisan 2006 Franchise´da yerlilerin kalitesi yabancıları geçti

Referans Gaz.

01 Nisan 2006 Fast Food Markaları İzleniyor

Franchise Dünyası der. s:54-55

01 Nisan 2006 Franchise & More Eğitimleri

Franchise Dünyası der. s:56

30 Mart 2006 Dikkat ! Gizli müşteri var

Bayim Olur musun gazetesi sayfa 11

28 Mart 2006 Küçük girişimci devler karşısında ezilmeyecek

Dünya gaz. s17

27 Mart 2006 121 Şirket, Türkiye genelinde 13 bin yeni bayilik verecek / Nelere dikkat etmek gerek

Akşam gaz.

23 Mart 2006 Yerli fast food firmaları yabancılara kafa tutuyor

Dünya gaz.

01 Mart 2006 Dosya Perakendecilik / Franchise Al Veya Kur, Ayakta Kal

Çerçeve Dergisi Mart 2006

01 Aralık 2005 Fuar ziyaretçileri çok doğruydu

Franchise Dünyası der. s10

01 Aralık 2005 Girişimcilik ve Franchise

Franchise Dünyası der. s:54-55

21 Ağustos 2005 Kendi işini kurmak isteyenlere "franchise eğitimi"

Hürriyet gaz. İK

18 Ağustos 2005 İşini kurmak isteyenlere "franchising eğitimi"

Dünya gaz. s:13

01 Mayıs 2005 Seminerler 13 Mart 2005

Franchise Dünyası der. s:10

01 Nisan 2005 Ortak iş yapmak

KobiFinans der. Sayı 6 s:54-55

01 Mart 2005 Alışveriş Merkezlerinde 1540 Tüketici "Tercihim Franchise" Dedi

Franchise Dünyası der. Sayı 1 s:62-63

Franchise&More