ÜCRETSİZ SEMİNER
BİZE YAZIN
FRANCHISE NASIL VERİLİR
 
Franchise verenler üretici ise malını daha iyi sattırmak için, perakendeci ise yatırıma ve yönetime yetişemediği yerlerden gelir elde etmek için bu işi yaparlar, bildiklerini başkalarına öğretir, markalarını paylaşırlar. İşi iyi, markası meşhur olan bazıları ise eğer franchise sistemine hakim olamayacaklarını düşünüyorlarsa buna kalkışmaz, markalarını riske sokmazlar.
 
Franchise veren, öncelikle işletmenin prototipini kendisi başarıyla uygulamalı, para kazanıldığını göstermelidir.
Kritik ürün ve hizmetleri ya franchise veren kendisi vermeli veya güvendiği bir tedarikçiden sağlamalıdır. Tedarik fiyatlarının piyasa şartlarına uygun olması ön koşuldur. 
 
Franchise alanların ve markanın başarısını birlikte gözeten bir bölge koruma politikası olmalıdır.
Franchise sisteminde verilecek destekler, eğer franchise alanlar işi bilenler arasından seçilecekse sınırlı tutabilir ama, bilmeyene iş kurduracaksa seçme, eğitme ve destekleme konusunda franchise veren azami gayreti göstermelidir. Aksi halde başarısızlık franchise alanın değil verenin olur.
 
Franchise alanların kural dışına çıkmasını engelleyen şey anlaşmanın maddeleri değil, franchise verenin gücü ve franchise alanın kazancıdır.
 
Franchise verenin bir yayılma planı olmalı ve buna uygun davranmalıdır.
 
Franchise alanları denetlediği gibi, kendi ekibini ve sistemini de denetlemelidir.
 
Franchise verme öncesinde iyi hazırlık yapılmalı, ürün, marka, yer seçimi, dekorasyon, tedarik  yeniden değerlendirilmelidir.
 
Bugünün değil yarının rekabet ortamı göz önünde bulundurularak plan ve fizibilite yapılmalıdır.
 
Franchise alanların seçiminde ve verilen haklarda, bugünün değil yarının işletmecisi göz önünde bulundurulmalıdır. Başlarken işi bilmeyen ve herşeyi kolayca kabul eden girişimci, bir yıl sonra işi bilen ve karını maksimize etmek için her olanağı kullanacak biri olacaktır.
       
Franchise alan adayının iş becerisine göre seçim yapılmalıdır. İş yapmayı çok iyi bilen kurtlar işi öğrenip kendi yapmak isterler, franchise alsa da para vermezler, onlara franchise verilmemelidir. İşinin başında duran, parasını işine yatıran, çok çalışan, kazancına razı olan kuzular uzun süreli işbirliğine yatkındırlar, franchsie verirken birinci tercihtir. İşten anlamayan, bir yerlerden buluşturduğu parayı düşünmeden yatıran, işinin başında durması gerektiğini bile bilmeyen kuşlar ise en çok rastlanan kesimdir, bunlara kesinlikle franchise verilmemelidir.  
 
El kitabı, eğitim ve denetim birbirini tamamlamalı, külfet değil destek olmalıdır.
Eğitim bir insan fabrikası gibi düşünülmeli, herkes sürekli eğitilmelidir. Eğitim iyiyse herkes işini tam yapar, herkesin yedeği olur, hiç kimse aşırı ücret almaz.  
 
Denetim birçok açıdan birden yürütülmelidir. Ürün ve hizmetler , bina ve ekipman, ticari sonuçlar, idari ve mali durum ayrı ayrı ve uzmanları tarafından denetlenmelidir. Operasyonel denetimi yerinde destek anlamında saha elemanları yapmalı, belli aralıklarla operasyonel teftiş anlamında başka bir ekip yürütmelidir. Mali denetimi uzmanlar yapmalı, franchise alanın firmasının mali durumu izlenmelidir. Gizli müşteri ölçümü yapılmalı, belli sıklıkta müşteri gözüyle izlenmelidir.
 
Merkezi tanıtım için tüm işletmelerden ton toplanmalı ve en verimli şekilde kullanılmalıdır. Yerel tanıtım için işletmeclere yartım edilmeli, yol gösterilmeli, çaılşmaları kolaylaştırılmalıdır.
 
Franchise yatırımının fizibilitesini hesaplamanın en kolay yollarından biri, F&M tarafından geliştirilen SeBoN yöntemidir..
 
 
 
Franchise&More