ÜCRETSİZ SEMİNER
BİZE YAZIN
25 Aralık 2007

F&M temsilcilik sistemi, dünyada bir ilk
Franchise & More, kendi geliştirdiği yapılanma modeli ile franchise alanlara benzersiz bir hizmet götürüyor. Giderek artan sayıda ilde ve bölgede, girişimcilerle yüzyüze görüşmeler yapıyıor, test ve mülakatla girişimcinin potansiyelini ve olanaklarını anlıyor, yerini görüyor, franchise veren markaları tanıtıyor. Bunun için franchise alanlar herhangi bir bedel ödemiyorlar, F&M hizmetlerinin karşılığını temsil ettiği markalardan alıyor. Birçok franchise markası ise sadece F&M temsilcileri tarafından tanıtılıyor ve satılıyor.

Bu özgün modeli dünyada uygulayan başka danışmanlık veya pazarlama firması yok. Sadece yurtdışında satmak için birçok markayı temsil edenler veya tek bir markayı yurt içinde sınırlı bir bölgede temsil edenler var, ancak bu kapsamda yapan başka firma yok.

Hangi hizmetler sunuluyor

Franchise alanlar F&M temsilcilerinden ücretsiz bir saatlik danışmanlık alabileceği gibi, ücretli coaching de alabiliyor. Franchise koçluğu alanlar, makul bir bedel karşılığında F&M´nin ve temsilcilerinin deneyim ve bilgisini yanına alıyorlar. Koçluk alan girişimciler öncelikle temsilci tarafından tam olarak tanınıyor, girişimin sınırları birlikte çiziliyor. Sektör seçiminden olası markaları belirlemeye, yer seçminden anlaşma pazarlığına kadar temsilci her aşamada girişimcinin yanında yer alyıor. Böylesine yaygın verilen bir hizmetin dünyada benzeri yok.

F&M hizmetlerinin temelinde "franchise alandan yana" tavır yatıyıor. F&M temsilcilerinin amacı öncelikle franchise satmak değil, franchise alacak girşimcilerin kendileri için en uygun yolu seçmelerini sağlamak. Koşullar uygun değilse, kendi işlerini yapmamaları öneriliebiliyor. Bazı girişimcilere ise franhcise almayıp, kendi markaları ile iş yapmaları ve koşullar uygunsa franchise vermeleri öneriliyor. Franchise alacaklara ise ya temsil edilen onlarca marka arasından en uygunu öneriliyor, veya koçluk veriliyorsa tüm yerli ve yabancı markalar birlikte incelenerek aralarından en uygunu seçiliyor. Unutmamak gerek ki, tüm dünyada ilk beş yılda kapanan işletmelerin oranı %40 ile%55 arasında değişiyor ve bunun esas nedeni girişimcilerin kendi sınırlarını çizemeyip, yapmamaları gereken işlere kalkışmaları.

Sistem nasıl işliyor

F&M temsilcilik yapılanması, üç kademe halinde yürütülüyor. F&M den eğitim alan Bölge, Marka ve Aday temsilcileri kendi deneyimleri ve bilgi birikimlerine paralel olarak sistemde yerlerini alıyor ve hizmet veriyorlar.

Bölgesini iy itanıyan ve bölgelerinde iyi tanınan kişiler Bölge Temsilcisi (BT) olabiliyor. F&M BT lerin danışmanlığı destekleyen başka bir iş sahibi olmasını öneriyor ve BT nin adının bölgede F&M den daha iyi tanınmasını tercih ediyor. Kesinlikle ve sadece işi becerebileceğine inanılan kişilere franchise verilmesi için son onay BT den çıkmak zorunda. Son karar merci olarak BT hata yaparsa, F&M kadar kendi ününün de zedeleceğini bilmeli, tereddüt halinde franchise vermemeli.

Marka temsilcisi (MT) olacak kişilerin bölgenin koşullarını iyi tanıması, girişimcilere yakın olması, franchise sektörünü ve temsil ettikleri markaların iş yapma potansiyelini iyi tanımaları, ne gibi girişimcilere ihtiyaç duyduğunu, kimlerin başarılı olabileceğini bilmeleri gerekiyor. MT ler tercihen franchise almış ve kendi işini yapmış kişiler arasından seçiliyor ve eğitim aldıktan sonra koçluk verebiliyorlar.

Aday temsilcileri (AT) ise farklı meslek gruplarından gelen, zaman veya bilgi açısından ancak pasif görev üstelenebilen deneyimli kişilerden oluşuyor. Girişimcilerle yoğun temas halinde olan kişiler tercih ediliyor ve eğitim alıyorlar. Girişimcileri F&M sistemine yönlendiriyor, hizmet sürecinde girişimci adına F&M nin verdiği hizmetleri takip ediyorlar. AT´ler F&M sisteminde hem bir pazarlama kanalı, hem de hizmet kalitesinin güvencesi oluyorlar.

Hizmet kalitesi nasıl sağlanıyor

F&M hizmet kalitesi ve başarısı, net olarak tanımlanmış ilkeleri, "franchise alandan yana" tavrı ve eğitimli temsilcileri sayesinde sağlanıyor.

Tüm F&M temsilcileri konumlarının gereği olan eğitimi alıyorlar. Şifreli girilen F&M temsilcilik sitesi, temsilcilik el kitapları, temsilcilik eğitimleri ve F&M nin verdiği Franchise Akademisi eğitimleri ile teorik bilgiler sağlanıyor. Pratik bilgi ve deneyim ise piyasa bilgilerinin paylaşıldığı sanal ve reel ortamdaki görüşmelerden ediniliyor. F&M temsilcileri sürekli sahada ve girişimcilerle temas halinde bulundukları için hemen her marka hakkında güncel bilgilere sahipler. Girişimciler üzerinde sahip oldukları etki nedeniyle markalar hakkında olumsuz referans verilmesi yasak, ancak kime neyi önereceklerine kendileri karar veriyorlar.

Sistemin temelinde şeffaflık yatıyor. Tüm yazışmalar, yapılan testler ve işlemler sitedeki üye etkinlikleri sayfasında tutuluyor ve tüm temsilciler tarafından görülüyor. Girişimci de kendi hakkındaki her işleme kendi şifresiyle erişiyor. F&M yetkili temsilcilerinin tam listesi www.franchisemore.com sitesinde yer alıyor.

F&M temsilcileri girişimcilerle iletişimde sadece isim.soyad@franchisemore.com mail adreslerini kullanıyorlar. Herhangi bir nedenle F&M ile ilişiği kesilen temsilcilerin üye sayfalarına erişimi ve mail adresi kapatılıyor, destek verdikleri girişimciler benzer deneyime sahip temsilcilere yönlendiriliyorlar.

Aday-Marka-Bölge temsilcileri silsilesi ile kademeli hizmet ve denetim sağlanıyor. Franchise verme öncesinde F&M tarafından geliştirilen "Girişimcilik Testi" uygulanıyor ve girişimciye uygun olmayan önerilere izin verilmiyor. Bir kademeden aldığı hizmetten memnun kalmayan girişimci, bir üst kademeye veya merkeze şikayetini iletebiliyor. Kalite sistemi çerçevesinde her temsilci için belli oranda hizmet verilen girişimci merkezden aranarak memnuniyet ölçümü yapılıyor.

F&M nin "asıl sermayesi" olan bilgi ve güven, bu şekilde sağlanıyor.

Girişimci ne kazanıyor

Sistemde yer alan tüm temsilciler F&M ile bir franchise anlaşması imzalıyor ve kendi adlarına çalışıyorlar. Hizmetlerinin karşılığını franchise verenlerin ödediği bedelin içinden alıyorlar.

Franchise alacak girişimciler ise F&M ye geldiklerinde çeşitli sektörlerden onlarca markayı bir arada buluyor, güncel piyasa bilgilerine sahip uzman bir danışman tarafından yönlendirilmenin rahatlığını yaşyıorlar. Devreden birçok işletmenin detay bilgileri de temsilciler tarafından biliniyor ve uygun olanları girişimcilere öneriliyor.

Franchise koçluğu alanları ödediği bedel ise, toplam yatırımlarının %1-2 sini geçmiyor ve adeta yatırımın güvence bedeli olarak görülüyor.

F&M temsilcilerinin hizmetlerinden yararlanmak için www.franchisemore.com sitesindeki listeden ilgili temsilciyi doğrudan aramak mümkün. F&M iletişim kutusuna mesaj bırakan site üyelerimizle temsilcilerimiz doğrudan temasa geçerek de hizmet veriyorlar.

Nasıl F&M temsilcisi olunuyor

13-16 Aralık Bayim Olur musun? fuarında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Kocaeli, Burdur temsilcileri bulunarak girişimcilere hizmet verdiler. Fuarda F&M ye taşvuran ve AT olarak işe başlayan yeni temsilcilerimiz de oldu. Temsilcilik ağımız yakında tüm yurda yayılacak ve girişimcilere kendileri için en doğru kararı vermelerinde yardımcı olacaklar.

F&M temsilcisi olmak için öncelikle franchisemore.com sitesindeki temsilcilik başvuru formunu doldurmak gerekiyor. Uygun bulunan kişiler temel eğitimlerini alarak AT veya MT olarak işe başlıyorlar. BT olmak için adaylarda en az iki yıllık franchise deneyimi aranıyor. BT ler bölgelerinde franchise sistemleri de kurma yetkisine sahip oldukları için markalaşmaya ve ülkemiz ekonomisine de önemli bir katkıda bulunuyorlar


Tarih

Başlık

02 Temmuz 2008 FİYO Fikir İş Yatırım Ortaklığı
25 Aralık 2007 F&M temsilcilik sistemi, dünyada bir ilk
21 Mart 2006 RBM - "Best of Fast Food" listesi çıktı
05 Mart 2006 F&M temcilcileri iş başında
05 Mart 2006 F& More temcilcisi olabilirsiniz
Franchise&More