ÜCRETSİZ SEMİNER
BİZE YAZIN
21 Mart 2006

RBM - "Best of Fast Food" listesi çıktı
Dışarıda birşeyler atıştırırmak söz konusu olduğunda herkesin favorisi başkadır. Kimi Taksim’deki büfesinde nostajli yapar, kimi amerikan hamburgercisinden şaşmaz, kimi gece minibüs köftesini yemeden yatamaz. Hangisinin “daha iyi” olduğu tartışılmaz bile, herkesin markası kendine güzeldir.

Türkiye’de ilk kez yapılan RBM (Perakende Marka Ölçümü) araştırması ile fast food markalarının gücü müşterilerinin gözüyle ölçülüyor. Sektörün önde gelen tüm markalarının en az üç işletmesi, gizli müşteriler tarafından her ay ziyaret ediliyor. Gizli müşteriler markanın, ortamın ve ürünün kendilerinde bıraktığı izlenimi ve gördüklerini raporluyorlar.

RBM, Türkiye’nin lider franchise danışmanı Franchise & More ile Avrupa’nın lider gizli müşteri firması International Service Check Türkiye ortağı Proje İletişim tarafından ülke şartlarına adapte edilerek Şubat ayında uygulanmaya başlandı. Standart olarak her ay her markanın 3 işletmesi ziyaret ediliyor. 30 markanın başta İstanbul olmak üzere, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana’daki 90 işletmesi ziyaret edildi. Marka, ortam ve ürün kategorilerinde beşer faktör incelendi. Üç kategorinin ağırlıklı ortalamasından oluşan RBM puanı %75 ve üzeri olan 21 firma “RBM Best of Fast Food” listesine girmeye hak kazandı. Şubat 2006 için bu firmalar alfabetik sırayla

Arby´s, Aslı Börek, Burger King, Burgy´s, Cızbız Köfte, Divan, Duran Sandvich, Hacı Sayid, Hacıoğlu, Kara Fırın, Kentucky Fried Chicken, Mado, Mc Donald´s, My Fish, Özsüt, Pizza Hut, Pizza Max, Sampi, Sultanahmet Köftecisi, Tarihi Sarıyer Börekçisi, Tadım Pizza.

İlk üç sırayı yerli markaların paylaşması bir anlamda sürpriz oldu. Sadece “Best of” listesine bakıldığında, yabancılarda marka ve ortamının, yerlilerde ise ürünün daha çok beğenildiği görüldü. Yerli zincirlerin yabancılardan franchise teknikleri adına daha öğrenecekleri şeyler var ama, ilk yabancı fast food işletmenin önünde kuyruklar oluşan 80’li yıllardan bu yana yerliler hayli mesafe almış.

Faktör puanlarında ise, yeşil listeye giren başarılı yerli markaların dünya devi yabancı markalardan geri kalmadıkları, hatta temizlik ve düzende, mekan yeterliliğinde yabancıları geçtikleri görülüyor. Ürün kategorisinde gerek “ürünün beğenilmesi”, gerekse “fiyatını haketmesi” faktörlerinde yerliler biraz daha öndeler. Ne de olsa gizli müşteriler de bu memleketin insanı ve köfte, döner, börek çoğumuzun tercihi. Yalnız bize özgü değil bu durum, tüm dünyada etnik mutfağın güçlü olduğu ülkelerde yerel fast food konseptleri daha fazla müşteri çekiyor, daha çok beğeniliyor. Bundan sonra yabancı ülkelerde yerli markalarımızın franchise verdiklerini görürsek şaşırmayalım.

Perakende zincirlerinin hizmet kalitelerini gizli müşterilere ölçtürmesi bizde de hızla yaygınlaşıyor. Değişimin ön şartı ölçmek olduğu için, kalitesine önem veren ve kendini geliştirmek isteyen her firma bunu yaptırıyor. Hizmet kalitesi ölçülürken, personelin davranışı da kendiliğinden düzeliyor. Çalışanlar her müşterinin gizli müşteri olabileceğin düşünerek çok daha dikkatli ve özenli oluyorlar.

RBM araştırması ise, standart gizli müşteri ölçümünden farklı olarak, ele aldığı sektörün tüm önemli markalarının müşteri bıraktığı izlenimleri ölçüyor ve markaları kendi aralarında karşılaştırıyor. Bir anlamda markaların beğenilme derecesini yani “reyting”ini ölçüyor. Her ay tekrarlandığı için firmalar çalışmalarının sağladığı gelişimi ve rakipleri arasındaki yerlerini görebiliyorlar. RBM araştırması ve gizli müşteri ölçümü birlikte alındığında özel avantajlar sağlanıyor.
-------------------------------------------------------------
resimleri sitemizin basın odasından indirebilirsiniz. sorularınız için Osman Bilge yi arayabilirsiniz 0532-622 7217


Tarih

Başlık

02 Temmuz 2008 FİYO Fikir İş Yatırım Ortaklığı
25 Aralık 2007 F&M temsilcilik sistemi, dünyada bir ilk
21 Mart 2006 RBM - "Best of Fast Food" listesi çıktı
05 Mart 2006 F&M temcilcileri iş başında
05 Mart 2006 F& More temcilcisi olabilirsiniz
Franchise&More