ÜCRETSİZ SEMİNER
BİZE YAZIN
DANIŞMANLIK NASIL ALINIR
 
Rutin iş ve proje farkı
 
İki farklı tür iş için danışmanlık alınır.
Rutin - Mali denetçi, teknik eğitmen, şirket avukatı, freelance grafiker gibi sürekli alınan, yaygın uygulanan, uzmanı kolay bulunan hizmetler için, firma büyükse uzman istihdam edilir, firma küçükse ihtiyaç duyulduğunda danışman tutulur.
Proje - Yatırım, açılım, değişim, kriz gibi bir kereye mahsus, önemli kaynak ayrılan, tekrarı olmayan, yanlışın telafisi zor olan işlerde uzman bilgisi ve desteği gerekir. Proje tamamlandığında veya sorun çözüldüğünde ihtiyaç kalmaz. Bu düzeyde bir uzmanın firma bünyesinde istihdamının anlamı olmaz.
F&M hem rutin işlerde, hem projelerde danışmanlık verir. Franchise satma, işletme devretme, yer bulma, eğitim, denetim, tanıtım gibi hizmetler rutin işlerdir. F&M nin danışanlara önerisi, "daha iyi, daha hızlı, daha ucuz ise F&M den alın, değilse kendiniz yapın" şeklindedir. Franchise stratejisini belirlemek, sistem kurmak, dağıtım ağı oluşturmak, yeniden yapılanma, kurumsallaşma, altyapı yatırımı gibi projelerde ise danışanlar "en iyisi" olduğu için F&M ye gelirler.
  
Danışmanın seçimi
 
Rutin işlerde danışman seçilirken, aynı sektörde hizmet veren, referans sahibi uzmanlardan biri seçilir. Her zaman en iyisi aranmaz, bazen maliyet, bazen güven ön planda tutulur. Yanlış danışman seçilmişse değiştirilir, kayıp biraz zaman ve para ile sınırlı kalır.
Proje hizmetleri için firmalar bünyelerinde uzman istihdam etmez. Uzmanlar deneyimini ya çok büyük bir firmada uzun süre çalışarak, veya uzun süre birçok firmanın benzer projelerinde çalışarak kazanmıştır. Her firma kendi projesi için en uygun danışmanı bulur. Yanlış danışman seçilirse, büyük kaynak ayrıldığı veya büyük sorun yaşandığı için, çok zaman ve para kaybedilir, bazı durumlarda kaybın telafisi olmaz.
 
Projelerde doğru danışmanı bulmak önemlidir. Sağdan soldan tavsiye edilen, yakın çevrede bulunan, ortada sık gözüken, internet sitesinde çok şey vaat eden birilerine ulaşmak yetmeyebilir. Doğru danışmanın seçimi için F&M önerisi, dört adımda ilerlenmesidir.
1) İhtiyaç ve imkan belirlenir. Hangi amaca ulaşılmak isteniyor? Bunu hangi sürede yapmak amaçlanıyor? Bu amaca ne kaynak ayrılıyor? Bu soruların yanıtı danışmandan beklenmemeli, girişimci belirlemelidir. Danışman belirlenen bütçe ile istenilen hedefe nasıl ulaşılacağını tanımlar. Sık yapılan hata, bütçeyi danışmandan saklayarak az masrafla kurtulacağını sanmaktır. Sermayesiz iş kurulmaz, derenin taşıyla çalının kuşunu vurulmaz. Bunu becerenin danışmana ihtiyacı olmaz. 
2) Danışmanın tanımı yapılır. Projenin yükünü kaldırabilecek, firmanın selameti için sorumluluk üstlenebilecek kişi nasıl biridir? Nasıl bir eğitim almış olmalıdır? Ne gibi deneyimlere sahip olmalıdır? Bilgi birikimi ne olmalıdır? Geçmişte ne gibi işler yapmış, hangi referanslara sahip olmalı? Ne aranacağı bilinirse, doğru kişiyi bulmak kolaylaşır. Özellikler belirlenmeden danışman aranırsa, hem yanlış yerde aranır, hem bulunanla yetinilir. Yanlış danışman çare bulmak bir yana, firma ile aynı dili bile konuşamaz. Sektörel deneyim kadar, firma yapısı da önemlidir, kurumsal yapıdaki, güçlü sermayeli firmalarda kazanılan başarı, sermayesi sınırlı küçük firmalarda işe yaramaz. Doğru tariften hareketle aranan danışman bazen beklenmedik yerde bulunur.
3) Hedefte mutabakat sağlanır. Doğru iş, doğru strateji ile kurulur. Stratejinin üç unsuru hedef, kaynak ve yöntemdir. Hedefte danışan ve danışman mutabakat sağlar, kaynağı danışan bulur, yöntemi danışman söyler. Danışan ve danışman hedef konusunda başta anlaşmazlarsa, herkes elinden geleni yapar ama beklentiler karşılanmaz.
4) Danışmanlık bedeli belirlenir. Firmanın ve danışmanın menfaatleri birbirine paralel olmalıdır. Ücretlendirme yanlış yapılırsa biri kazanırken diğeri kaybeder, uyum bozulur, sonuç alınamaz. Hizmet bedeli performansa bağlanmalı, danışmanın masrafları avans ile karşılanmalı, hedefe ulaşıldığında anlaşılan ücret ödenmeli, aşıldığında prim öngörülmelidir.
 
F&M her franchise sistemi kuruluşu hizmetini özel bir proje olarak görür. Sektördeki lider rolü nedeniyle hizmet paketlerini tanımlar, fiyatlarını belirler, sitesinde duyurur. F&M ile çalışan firmalar hangi paketi kaça alabileceklerini yaklaşık olarak bilir. Hangi hizmetlere ihtiyaç duyacağını sitedeki Baskül Testi ile belirler.  F&M hizmet bedellerini müşterinin az veya çok parası olmasına, danışmanlığa az veya çok ihtiyaç duymasına göre değiştirmez. Hangi durumda ne indirim uygulayacağını da ilan eder. Çalışacak uzmanların niteliğine ve işin karmaşıklığına bağlı olarak, sitede ilan edilen alt ve üst sınırlar arasında, firmaya özel teklif verir. Danışan hangi sonuca, ne kadar zamanda, ne bedelle ulaşacağını baştan bilir. F&M nin danışanlara önerisi, "kurulumda kumandayı F&M ye bırakın" şeklindedir.  
 
Danışmanla başarıya ulaşma
 
Başarılı girişimci yenilikçidir, risk alır, zoru başarır. Sürekli zorlukların üzerine giden ve bunu alışkanlık haline getiren girişimciler için temel sorun, zorla imkansızı ayırt edebilmektir. Bilen kazanır, yanılan batar.  Eskiler bunu “basiret ve cesaret elele yürümeli" şeklinde tanımlar. Riskten kaçan, kolay işleri seçen, çok çalışır, az kazanır. Risk alan, zorlukların üzerine giden, işini şansa bırakırsa, eninde sonunda yanılır ve batar. İyi bir stratejisi ve planı olan, kaynaklarını verimli kullanan, sınırlarını iyi bilen, bilmediğini danışan yanılmaz, batmaz. Büyük firmalar bu davranışı kural haline getirdikleri için yanılmaz, yanılsa bile yıkılmaz, hep daha büyürler. Küçük firmalar patron aklına göre davrandığı, kaynakları sınırlı olduğu için aşırı risk alırlar, eninde sonunda yanılır, batarlar.
 
Danışman tutmak her zaman yetmez. Danışman girişimciye bilgi verir, tedbir önerir, dolayısıyla “basiret” rolünü üstlenir. Girişimci iş fikriyle, risk almasıyla, başarma azmiyle “cesaret” rolünü üstlenmelidir.  İyi bir iş fikri olmadan, risk almadan, çaba göstermeden, danışman tutarak iş kurmaya kalkan, ancak kendini avutur, “denedik, olmuyormuş” demek için bahane satın alır.
 
Doğru danışmanı seçmek her zaman yetmez. Danışmanın işi ciddiye alması, firmaya özgü durumları iyi irdelemesi, hazır çözümlerden kaçınması gerekir. Firmanın danışmana güvenmesi, bilgi saklamaması, kaynaklarını ortaya koyması gerekir. Danışmanın görevi bilmece çözmek değil, sorun çözmektir. Danışanın ortak ve yöneticilerin güçbirliği içinde hedefe kilitlenmeleri ve danışmana destek olmaları gerekir. Ancak herkes elinden gelenin en iyisini yaparsa başarı sağlanır. Az çaba, sıradan iş fikri, günümüzün rekabet ortamında yetmez.
 
Firmanın güçlü olması her zaman yetmez. Çoğu kez şirket içi çekişmeler güç birliğini engeller. Ortakların aile içi çatışmaları, yöneticilerin mevkilerini koruma çabaları, uzmanların bildiğini saklama endişesi, projenin başarısını engeller. Danışman engellenirse başarılı olamaz, firmanın iç dinamiklerini anlayamazsa, başkasının elbisesini firmaya giydirmeye kalkar, uymaz, ne yapsa fayda etmez.
 
F&M proje danışmanlığını iki aşamalı yürütür. Önce analiz yapılır, sonra uygulamaya geçilir. Uygulanacak strateji üzerinde danışanla mutabık kalınır, danışan sonunda ne elde edeceğini, nasıl bir maliyete katlanacağını , ne kadar süreceğini bilir. Hizmetler, danışanın ihtiyacına göre paketler halinde verilir. Hizmetin bitiminde danışmanlığa gerek kalmaz.

 

Franchise&More