ÜCRETSİZ SEMİNER
BİZE YAZIN

FİNANSMAN

 
Franchise dünyanın her yerinde güven veren bir işletme modeli olduğu için finansman kuruluşları sıradan işlerle bir tutmuyorlar. Markayı teminat olarak görüyorlar. Müstakil işlere oranla çok daha uygun koşullarda kredi ve leasing kullandırıyorlar. Zincirleri sağlam müşteri olarak görüyor, peşinden koşuyorlar. Ancak ülkemizde finans kuruluşları franchise için özel bir uygulama yapmıyor, adını "franchise kredisi" koydukları paketlere her kredi gibi katı teminatlar istiyor, aynı faizleri uyguluyorlar. KARŞILAŞTIR  
 
Bazı bankaların linkleri Akbank BİLGİ Denizbank BİLGİ Finansbank BİLGİ  Garanti Bankası BİLGİ  Halkbank BİLGİ İş Bankası BİLGİ TEB BİLGİ
Ev veya araba satıcılarının müşterilerine yaşattığı kolaylığı Franchise Verenler de uygulamalı. Finansman bulmayı kolaylaştıran çok daha rahat franchise satacak. Franchise Kredisinin yaygınlaşması kaçınılmaz, satış krediyi, kredi satışı destekleyecek. Kredide devreye giren franchise veren ister istemez maddi veya manevi sorumluluk üstlenecek, franchise verirken çok daha dikkatli davranacak.
 
F&M olarak geliştirdiğimiz iki özgün finansman paketimiz var. "Fin-Pak" bankalara, "İş Kirası" franchise verenlere yönelik.
 
FİN-PAK KREDİ PAKETİ
 
Dünyada yaygın olarak franchise verenler bankalarla birlikte finansman paketi oluşturuyor ve franchise alanlarını yararlandırıyorlar. F&M olarak biz bu konuda bir finansman paketi oluşturduk, danışmanlık verdiğimiz firmalara ve bankalarına önerdik. Bazı firmalar Fin-Pak kullanmaya başladı. Fin-Pak özünde franchise verenin işletmelerin arkasında durmasına ve bankanın markaya güvenmesine dayanıyor. İşi bulan, yeri onaylayan, işletmeciyi seçen franchise veren olduğuna göre, bankadan önce, franchise verenin, franchise alanın başarılı olacağına inanması gerekir diye düşünüyoruz. Eğer franchise veren işletmecinin hiç bir riskini tanımadığını, karışmadığını, tüm riskin franchise alanda olduğunu söylüyorsa zaten o markadan uzak durun diyoruz.
 
İŞ KİRASI
 
İşi kuran ve yöneten girişimciler ticari riskleri üstlenirler. Başarırsa kar eder, başaramazsa zarar ederler. Yatırımlarını 1-3-5 yıl gibi sürelerde çıkarırlar. Enflasyonun düşük olduğu, finans piyasası gelişmiş ülkelerde bu süre 5 yıl olarak hesaplanır. Diğer yandan iş yapmanın her zaman bir riski vardır, dünya genelinde 5 yılda girişimcilerin %50'si, 10 yılda %90'ı batarlar. Yani ortalama yıllık %10 istatistiki batma riski vardır. 2 yıllık karıyla sermayesini çıkaran bir iş, yılda %50 kazandırır, ama bundan %10 enflasyonu, %10 batma riskini düşerseniz net %30 kalır. Her işin riski farklıdır, risk arttıkça kar beklentisi de artar. Finansal yatırımcılar riskten kaçarlar. Banka faizi, devlet tahvili, ev kirası gibi riski az yatırımlara yönelirler. Yatırımlarını 10-20-30 yıl gibi sürelerde çıkarırlar. Kazancın garantisi arttıkça geri kazanma süresi uzar.
İyi işletmeci olabilecek kişilerin sermayesi düşük, parası olanların çalışma isteği düşük. Franchise Türkiye için çok önemli, küçük esnafı kurtaracak bir iş modeli, ama uygun girişimcilerde yeterli sermaye yok. F&M olarak girişimcilerimizin sermaye bulmasına yardımcı olmak amacıyla "İş Kirası" finansman paketini geliştird. İşi ikiye ayırdık, işi yapanla para yatıranın rolünü, riskini, hakkını ayrı ayrı tanımladık. İş kirası finansman modeli ülkemizin toplumsal alışkanlıklarına da uygun, faiz yerine kira öneren bir sistem. Ülkemizin kültürünün bir gerçeği var. Okuyan ve iş kuran gençlere aile büyükleri, varlıklı hemşeriler destek olurlar. İş kirası formülü, sihirli etkisini burada gösteriyor. Franchise alacak "genç girişimci" iş kirası formülü ile kendine yakın çevresinden finansör buluyor. Aile büyükleri gencin parayı boşa harcamayacağını, markanın kontrolünde iş yapacağını görüyorlar. Ne bankayla, ne franchise verenle uğraşmıyor, kendi aralarında yapacakları iş kirası anlaşmasıyla işyerini ikuruyorlar. Yatırımcı ortak gayrimenkul kirası düzeyinde gelir elde etmiş oluyor. Kiranın teminatı markanın ve işletmenin kendisi. Kira ödenmezse yatırımcı işyerini devralıp kendi işletebilir veya franchise verenden başka bir yönetici ortak bulmasını isteyebilir. Ama işin oraya varacağına ihtimal vermiyoruz, aile toplanıp bir çözüm bulur diyoruz. 
İş Kirası, F&M tarafından geliştirilmiş, ülkemizin kültürüne uygun, özgün bir finansman modeli. İş Kirası Türkiye'nin franchise finansmanı modeli olacak. Bankaların markalı iş yapmak isteyen girişimcilerden esirgediği fonları yakın çevreleri sağlayacak.
 
ORTAK YATIRIMCI
 
Risk sermayesi, melek yatırımcı gibi olanaklar dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaygınlaşıyor.
 
FİNANSMAN KAYNAKLARI
 
İç ve dış kaynaklı finansman alternatifleri hakkında F&M temsilcileri vasıtasıyla bilgi alabilirsiniz.
 
F&M temsilcilerinden bilgi almak için MESAJ  F&M merkezinden bilgi almak için MAIL
Franchise&More