ÜCRETSİZ SEMİNER
BİZE YAZIN
MAĞAZA TANIMLAMA
 
Devredilecek veya kiraya verilecek mağazaların fotoğraflanması ve ölçümlenmesinde belli yöntemler vardır.  Bunlar yeri değerlendrimek isteyen kişi tarafından uygulanırsa, gereksiz seyahatlerden, uzmanlara ölçü aldırmaktan kurtulunur, zamandan ve paradan tasarruf edilir.
 
Mağazanın ölçülerini alma
Mağazanın temel ölçüleri doğru şekilde alınırsa, ilk projelendirme ve yapım maliyetini kabaca çıkarma işlemi, uzmanların mağazaya gitmesine gerek kalmadan yapılır. Ölçüler şerit metreyle alınır, santimetre cinsinden kaydedilir. İstenilen bilgiler şunlardır:
  • KONUM: Mağazanın yoldan ne kadar geride olduğu önündeki kaldırımın ve bahçenin genişliği, mağazanınn kaldırım kodundan ne kadar alçakta veya yüksekte olduğu
  • CEPHE: Mağazanın cephesinin veya varsa cephelerinin tek tek genişliği ve yzeminden yüksekliği, kapı boşluğu, vitrin genişliği, tabela yüksekliği
  • ALAN: Mağazanın her bir katının krokisi, duvarların uzunlukları, kapı ve pencere genişlikleri, biliniyorsa toplam alanı, zeminden tavana ve zeminden kirişin altında kadar olan yüksekliği
  • DEPO: Mağazanın deposunun büyüklüğü, kapı genişliği, mağazanın içinden mi yoksa müstakil kapısından mı girildiği
  • AÇIK ALAN: Mağazanın kullanımına tahsis edilmiş kaldırım, teras, bahçe gibi alanların tanımı, boyutları, hangi kapıdan çıkıldığı
  • OTOPARK: Mağaza müşterilerinin kullanabileceği otoparkın tanımı, kaç araçlık olduğu
  • TESİSAT: Çatıya kadar çıkan özel bacası olup olmadığı, havalandırma kanalları, kliması, sıcak su tesisatı, evye, tuvalet ve banyolar
Mağazanın rölövesini alma
İnşaat ve ekipman ısmarlamadan önce mağazanın tam ölçülerinin alınması sadece yapım işini üstlenen uzmanlar tarafından yapılmalıdır .Aksi takdirde küçük ölçü farkları yüzünden pahalıya mal olabilecek uyumsuzluklar yaşanır.
 
Mağazayı fotoğraflarla belgeleme
Mağazanın ön incelemesi aşamasında fotoğrafları digital makine veya cep telefonu ile çekilebilir. Çok yüksek resim kalitesi istenmediğinden her bir fotoğrafın 50-100 kByte olması yeterlidir, daha büyük resimler e-posta ile yollamada ve saklamada sorun yaratmaktadır.
Fotoğraflar kapıdan, karşıdan, sağdan, soldan diye tanımladığımız şekilde çekilir.
Kapıdan çekilecek resimler mağazanın içinin tamamını göstermelidir. Kapıda durup soldan vitrini görerek başayıp, sağa doğru  seri halde fotoğraflar çekilir, resim karelerinin birbirinin üzerine binmesi, hiç boşluk kalmaması, resimlerin sırasının karışmaması sağlanır.
 
Karşıdan çekilecek resimler mağazanın cephesinin tamamını göstermeli, yanındaki ve üstündeki komşuları da içermelidir. Böylece tabelanın nasıl görüneceği, birinci katta çıkma varsa nasıl etkileyeceği uzmanlar tarafından anlaşılmış olur.
Sağdan ve soldan çekilecek fotoğraflar, mağazadan 60-80 adım uzaklaşıp, karşı kaldırımdan çekilmelidir. Böylece hem yol, hem yol üzerinde her iki tarafta yer alan mağazalar görünür. Sadece mağaza değil, muhit hakkında bilgi sahibi olunur.
 
Mağazanın yerini belirleme
Mağazanın şehir planındaki tam yerini belirlemek ve şehirdeki alışveriş alışkanlıklarını anlamak için belediyenin web sitesindeki digital harita veya Google Earth programındaki şehir haritası , kullanılır, bunun için herhangi bir ücret ödemez.
Mağazanın, belediye, vilayet gibi yerel idare birimlerinin yeri, alışveriş merkezleri, kamu binaları, üniversiteler, hastaneler, bankalar, süpermarketler, hipermarketler, ulusal ve uluslar arası markalı mağazalar, önemli rakipler bu harita üzerinde işaretlenir.
Şehir haritası kullanılmışsa Windows ile birlikte gelen ücretsiz Paint programı kullanılarak işaretleme yapılır, dosya JPEG olarak kaydedilir ve gönderilir. ÖRNEK İSTANBUL HARİTASI
Google Earth programı kullanılmışsa yer işaretleme seçeneği kullanılır. İşaretlet e-posta ile gönderilir. Bu şekilde çok daha küçük dosyalar gönderilir ve uzmanlar tarafından çok daha rahat değerlendirilir.
Franchise&More